Din Öğretimi Genel Müdürlüğü 

2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Kapanış Töreni Sayın Cumhurbaşkanımızın Teşrifleriyle İstanbul'da Yapıldı, Genel Müdürlüğümüzce Hazırlanan "Uluslararası AİHL Öğrencilerinden 50 Dilde Prof. Dr. Fuat Sezgin Biyografisi" Katılımcılarla Paylaşıldı

2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Kapanış Töreni Sayın Cumhurbaşkanımızın Teşrifleriyle İstanbul'da Yapıldı, Genel Müdürlüğümüzce Hazırlanan

2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Kapanış Töreni Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle 23 Aralık 2019 Pazartesi günü İstanbul Havalimanında yapıldı.

 

Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü ve "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Koordinatörü" Prof. Dr. Ersan Aslan, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırma Vakfı Başkanı Mecit Çetinkaya, Millî Eğitim Bakanlığı adına "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" Etkinliklerini Koordine eden Din Öğretimi Genel Müdürlüğünden Genel Müdürümüz Nazif Yılmaz, Uluslararası Eğitim ve Öğretim Daire Başkanımız Mustafa Yıldız, Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanımız Oğuzhan Özkan, "Uluslararası AİHL Öğrencilerinden 50 Dilde Prof. Dr. Fuat Sezgin Biyografisi" çalışmasında görev alan uluslararası AİHL okullarımızın yönetici, öğretmen ve tercüme çalışmasını yapan elli öğrenci katıldı.

 

Cumhurbaşkanımız program sonunda "Uluslararası AİHL Öğrencilerinden 50 Dilde Prof. Dr. Fuat Sezgin Biyografisi" çalışmasını koordine eden Genel Müdürümüz Nazif Yılmaz, Uluslararası Eğitim ve Öğretim Daire Başkanımız Mustafa Yıldız ile çalışmada görev alan uluslararası AİHL okullarımızın yönetici, öğretmen ve tercüme çalışmasını yapan öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

"Medeniyetler Tarihini İslam Medeniyetini Görmezden Gelerek Yazmak Mümkün Değildir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Kapanış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Medeniyetler tarihini İslam medeniyetini görmezden gelerek yazmak mümkün değildir. Türkiye olarak işte bu bilinçle bilim ve teknoloji sahasında bugün ulusal ve uluslararası seviyede büyük atılımlar gerçekleştirmenin gayreti içindeyiz" dedi.

 

"Tarih, Bugün Bize Geçmişimizi Kucaklama Yanında Geleceğimizi Kurma Fırsatı da Veriyor"

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, sergide adına özel bir bölümün yer aldığı, İslam bilim ve teknoloji tarihine yaptığı katkıların daima şükranla hatırlanacağını söylediği Prof. Dr. Fuat Sezgin'i rahmetle yâd eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada yer alan ve her biri bilim tarihinde önemli yere sahip özel bölümler, medeniyetimizin altın sayfalarını teşkil ediyor. Maziden atiye bir köprü kuran bu muhteşem birikimin yeni nesillere tanıtılması için çaba harcayan herkese şükranlarımı sunuyorum" dedi.

İnsanlık tarihinin, savaşlardan çok ilmi zenginliklerle şekillenerek bugünlere geldiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Tarih, bugün bize geçmişimizi kucaklama yanında geleceğimizi kurma fırsatı da veriyor. Semerkant'tan Kurtuba'ya kadar böyle büyük bir medeniyet inşa eden bir milletin mensubu olduğumuzu asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Asırlar boyunca, İstanbul'u, Kahire'yi, Şam'ı, Bağdat'ı birer bilim ve kültür merkezi hâline getiren İslam dünyasının, yeniden tarihine yaraşır bir dirilişi gerçekleştirmesi mümkündür. Binlerce yıldır insanların sahip olduğu birikimin en önemli taşıyıcılarından biri olan İstanbul'umuz inşallah gelecekteki büyük atılıma da ev sahipliği yapacaktır. Sergiyi ziyaret edecek her yaştan kardeşimizin özellikle evlatlarımızın medeniyet perspektiflerinin genişleyeceğine, derinleşeceğine, zenginleşeceğine inanıyorum."

 

"İslam Medeniyeti İlim ve İrfan Medeniyetidir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam medeniyetinin bir ilim ve irfan medeniyeti olduğunu belirterek, "İlk emri 'oku' olan, Peygamberi beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye eden bir medeniyetin bilgiye, araştırmaya, kitaba, kütüphaneye önem vermesi kadar tabii bir durum yoktur. Kâğıdı Çinliler bulmuş olsa da onu hakkıyla kullanan ve daha sonra Batı'ya ulaştıran bizim ecdadımızdır. Açılışını yaptığımız sergi, medeniyetler tarihini yazanların düştükleri temel bir hatanın ortaya konması bakımından da çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

 

Bilim tarihinin bugünkü kaynaklarının, büyük ölçüde Avrupa referanslı, istisnaları dışında oryantalist bakış açısının ürünü olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'yı bilimsel gelişmenin merkezine alan, bilimler tarihini neredeyse 500 yıl öncesinin icat ve keşifleriyle başlatan bu oryantalist bakış açısının hem eksik hem de yanıltıcı olduğunu dile getirdi.

 

Avrupalı bilim insanları bu birikimle tanışmamışken, İslam şehirlerinin çoğunda çok kıymetli eserlerden oluşan kütüphanelerin bulunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kütüphanelerin, hem İslami ilimlerde hem de pozitif bilimlerde binlerce âlim yetiştirdiğini aktardı.

 

"İlim Çok Emek, Sabır ve Azim İster"

İslam mütefekkirleri ve bilginlerinin, 8. yüzyıldan itibaren bilimsel düşünceye kaynaklık edecek çok yönlü araştırmalar yaptığını, başarılı sonuçlara ulaştığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

 

"Örneğin algoritmaya ismini veren El Harezmi'dir. Açıların pergelle ölçümünü geometriye kazandıran El-Kindi'dir. Ondalık kesirleri geliştiren El-Kaşi'dir. Dünyanın güneşe uzaklığını ölçen, gün dönümü, gece-gündüz eşitliği hakkında Toledo'da 400'den fazla rasat yapan El-Zerkali'dir. El Havi isimli 20 ciltlik tıp ansiklopedisi İngilizler tarafından 1500'lü yıllardan itibaren tam 40 kez basılan Ebu Bekir er-Razi'dir. Mikroskop ve teleskop çalışmalarının temelini kuran El-Hişam'dır. Görme olayına bilimsel açıklama getiren El-Heysem'dir. Farabi, Medinetü'l-Fazıla isimli eseriyle ilham kaynağı olmuştur. İbn-i Haldun ise sosyoloji alanında Montesquieu ve Durkheim'in yoluna ışık tutmuştur. El-Gafiki, İbnü'l-Baytar, El-Dinaveri botanik ilminde bütün dünyayı etkilemiştir. Modern tıp biliminin temelini atan İbn-i Sina, Ebü'l-Kasım, İbn-i Rüşt, İbn-i Zühr gibi binlerce İslam bilgininin görmezden gelinmesi mümkün olabilir mi? Bilimi dünü ve bugünüyle yalnızca Batı'ya hasretmek ve Müslüman âlimleri yok saymak, şayet kasıtlı değilse ancak cehaletle izah edilebilir."

 

Medeniyetler tarihini, İslam medeniyetini görmezden gelerek yazmanın mümkün olmadığını ifade eden Erdoğan, Türkiye olarak, bu bilinçle bilim ve teknoloji sahasında bugün ulusal ve uluslararası seviyede büyük atılımlar gerçekleştirmenin gayreti içinde olduklarını söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sergilenen medeni mirası paha biçilmez değerde görmekle kalmadıklarını daha da zenginleştirilerek geleceğe taşınması gereken bir emanet kabul ettiklerini belirtti.

 

 Bugün insanlığın bilim ve teknolojide vardığı noktanın, hayranlık uyandırıcı olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Tabii ilim çok emek, sabır ve azim ister. Mesela Biruni, boylam derecelerini ölçmek için Gazne'den Bağdat'a iki sene yürüyüş yapmıştır. Fuat Sezgin hocamız, günün 17 saatini çalışarak geçiren ve daha fazla çalışamadığı için hayıflanan bir ilim adamıydı. İslam, bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarıyla bu zenginliğin yeniden keşfedilmesini sağlayan Fuat Sezgin hocamız bize neyi kaybettiğimizi hatırlatmıştır. Kendisi 'Türkiye'de bir uyanma başladı' derken, sahip olduğu büyük birikime bakarak konuşuyordu. Ülkemizin, Fuat Sezgin hoca gibi bir deryayı çok geç keşfetmiş olması en büyük kaybıdır, kaybımız olmuştur. Hocamızın 'İslam medeniyetinin büyüklüğünü, kendi insanımıza anlatmak, Batılılara anlatmaktan zordu' tespiti acı bir gerçeği ifade ediyor."

 

 Cumhurbaşkanımız "Uluslararası AİHL Öğrencilerinden 50 Dilde Prof. Dr. Fuat Sezgin Biyografisi" Çalışmasında Yer Alan Öğrenci, Öğretmen ve Yöneticilerle Hatıra Fotoğrafı Çektirdi

 88 ülkeden öğrencinin öğrenim gördüğü uluslararası Anadolu imam hatip liselerindeki öğrenciler tarafından "Uluslararası AİHL Öğrencilerinden 50 Dilde Prof. Dr. Fuat Sezgin Biyografisi" isimli çalışmada görev alan öğrenci, öğretmen ve yöneticilerle fotoğrafçekimiyle program sona erdi.

24-12-201924-12-201924-12-201924-12-2019

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Cad. MEB Beşevler Kampüsü F/Blok 06560 Yenimahalle/Ankara - 0312 413 25 89 / 413 25 92 / 413 35 35 Personel İletişim

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.