Din Öğretimi Genel Müdürlüğü 

Genel Müdürlüğümüzce Düzenlenen "İmam Hatip Okulları Başarılı Örnekler Sergisi ve Ödül Töreni" Ankara'da Gerçekleştirildi

Genel Müdürlüğümüzce düzenlenen "İmam Hatip Okulları Başarılı Örnekler Sergisi ve Ödül Töreni", Millî Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, Bakan Yardımcımız Sayın Nazif Yılmaz, Ankara Valisi Sayın Vasip Şahin ve Genel Müdürümüz Sayın Ahmet İşleyen'in katılımıyla Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Genel Müdürlüğümüzce Düzenlenen

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin törende yaptığı konuşmada, bugün imam hatip okullarının kısa bir kesintiden sonra yeniden açıldığı tarih olan 17 Ekim 1951'in üzerinden 72 yıl geçtiğini ifade etti.

İmam hatip okullarının tekrar hayata geçirilmesinde emeği geçen başta eski başbakanlardan Adnan Menderes, eski Millî Eğitim Bakanı Tevfik İleri ile okul müdürü Mahmut Celalettin Ökten'i rahmetle anan Bakan Tekin, "İsimlerini saydığımız ve sayamadığımız nice kahramanlar sayesinde bugün imam hatip okulları belli bir noktaya geldi." diye konuştu.

Sayın Yusuf Tekin, imam hatip okullarında ikinci kırılma noktasının 28 Şubat döneminde olduğunu ifade ederek, "28 Şubat, sadece eğitim öğretim sistemi üzerine vurulmuş bir darbe değil; aynı zamanda Türkiye'nin, Türk milletinin geleceğinin geçmişiyle bağlantılarını, manevi değerleriyle bağlantılarını koparmaya teşebbüs etmiş bir girişimdi. Dolayısıyla belki 28 Şubat sürecini bu anlamda yaşadığımız ikinci kırılma olarak kabul etmek gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Sayın Tekin, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, sadece eğitimde değil, diğer alanlarda da Türkiye'deki vesayetçi mekanizmaların, darbeci unsurların bıraktığı mirasları ortadan kaldıracak adımlarıyla imam hatip okullarının yeniden bir çıkış yakaladığını vurguladı.

Öğrencilerin okul dışındaki faaliyetlerine önem verdiklerini belirten Bakan Tekin, "Gençlerimiz, çocuklarımız, sadece okul binalarının içinde, derslik binalarının içinde kalmasın... Öğretmen arkadaşlarımız, çocuklara sadece dersle ilgili destek olmasın, onun dışındaki konularda da birlikte çalışma kültürünü geliştirelim, Türkiye'nin değişik alanlarındaki gelişime biz de destek olalım mantığıyla, yarışma, sempozyum, panel, proje gibi sosyal etkinliklerin, çocuklarımızın bir üst kademeye geçişte yani kademeler arası geçişte kullanılabilmesinin yavaş yavaş altyapısını oluşturalım istiyoruz." diye konuştu.

Bakan Tekin, etkinliğe katılan gençleri, eğitim öğretim hayatlarını dersler dışında farklı alanlarda şekillendirdikleri için tebrik etti, öğretmenlere de teşekkür etti.

"Önünüzde Rekabet Etmekte Çok Zorlanacağınız Bir Gelecek Var"
Öğrencilerin, "liselerde sınıf tekrarının yeniden getirilmesi ve devamsızlıkla ilgili düzenlemeye" ilişkin sitemlerini dile getirdiklerini aktaran Tekin, düzenlemelerin gerekçelerini anlattı.

Salonda bulunan öğrencilere, "Çocuklar, her ne yapıyorsak sizin hayrınız, sizin iyiliğiniz için yapıyoruz." sözleriyle seslenen Bakan Tekin, şöyle devam etti:

"Önünüzde rekabet etmekte çok zorlanacağınız bir gelecek var. Eğer şimdiden kendinizi iyi yetiştiremezseniz birkaç yıl sonra tekrar başa dönmek için çok geç olacak. Şimdi dışarıdaki dünyanın cezbedici misyonları sizi çekiyor. Madem test, seçenekli hayata alışkınsınız, size şöyle bir seçenek sunuyoruz. A seçeneği, 'Bugün keyif yapın, hayatınızın geriye kalan 60-70 yılında sıkıntı yaşayın...', birinci seçeneğimiz bu. İkinci seçeneğimiz, 'Bugün kendinizi biraz sıkın, çalışın, hayatınızın geriye kalan 60-70 yılında -Allah ne kadar ömür verirse- mutlu, mesut ve başarılı çalışın'. Siz tercih yapmasını, seçenekler arasından birini seçmesini benden daha iyi biliyorsunuz. Ben size bir tercih sunuyorum. İsteyen arkadaşlar 'Bugün devamsızlığımızı yapalım, okula gitmeyelim, başarısız da olsak, bir üst sınıfa geçelim ama hayatımızın geriye kalan kısmında da zor durumda kalalım', seçeneğini seçebilir ama ben diyorum ki nasıl kendi çocuklarım için hayatlarının geriye kalan kısımlarında başarılı, müreffeh, sağlıklı, mutlu bir hayat sürmelerini istiyorsam sizin için de aynı şeyi istiyorum ve gelin imkânınız varken biz de size destek olmak istiyoruz. Beraber biraz zorlanalım birkaç yıl. Sonra Allah her şeyi inanın gönlünüze göre verecek."

"Önce Gençlerimizin Ana Dilini, Ana Dil Becerilerini Geliştirmelerini Arzu Ediyoruz"
Bakan Tekin, Türkçe ile Türk Dili ve Edebiyatı derslerine ilişkin düzenlemeyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de sokağa çıkılıp sorulduğunda herkesin "Biz yabancı dil eğitimini veremiyoruz." ifadesini kullanacağını belirten Tekin, lisans dâhil 16 yıllık eğitim sürecinde alınan yabancı dil eğitimine karşın iki kelime konuşulamadığı gerçeği üzerine yapılan eleştirileri hatırlattı.

Yusuf Tekin, "Çok doğru. Biz de şöyle düşünüyoruz, acaba bizim gençlerimiz ortalama kaç kelimeyle konuşuyor, yabancı dili kaç kelimeyle konuşmasını bekliyoruz? Ortalama gündelik dilde 100 kelime civarındaki bir kelime hazinesiyle konuşan bir çocuğun 300-500 kelime hazinesiyle yabancı dille konuşmasını beklemek doğru mu? Dolayısıyla önce çocuklarımızın, gençlerimizin ana dilini, ana dil becerilerini geliştirmelerini arzu ediyoruz. Sizin için de bunu istiyoruz." diye konuştu.

Bunun hayata geçirilmesi hâlinde sadece yabancı dil derslerinin değil, onun dışındaki bütün derslerin daha kolay anlaşılacağına işaret eden Tekin, yarışma sınavlarında ana dil becerileri güçlü olanların daha başarılı olacağını, iş sınavlarında, mülakatlarda ana dil becerilerinin güçlü olmasının çok ciddi katkılar sağlayacağını söyledi.

Bakan Tekin, Türkçe derslerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"ALES, YKS ve LGS gibi sınavlarda öğrencilerin en çok zorlandığı sorular, okuduğunu anlamayı ölçmek üzerine hazırlanan paragraf soruları. Dolayısıyla biz size böyle bir katkıda daha bulunmak istiyoruz. Gerek okullarınızı bitirdikten, iş hayatınıza başladıktan sonra ve gerekse de gündelik hayatınızda gençlerimizin en çok kullandıkları kavramlardan biri 'Beni anlamıyorsunuz.', 'Beni kimse anlamıyor.' O zaman geri dönelim. Belki de kendini ifade edemiyorsundur. Biz size şimdi diyoruz ki hayattaki her türlü mücadelenizde kendinizi rahatça ifade edebilesiniz diye ana dil becerilerinizi geliştirmek istiyoruz."

Bakan Tekin, bu tür kararları alırken öğrencilerin gelecekte daha mutlu, daha başarılı olmalarını, güzel şeylerle karşı karşıya kalmalarını istediklerini belirterek, "Sizi sizden çok düşündüğümüz için sizin belki biraz rahatsız olduğunuz bu tür kararlarımızı alıyoruz. İnanın, birkaç yıl sonra bize dua edeceksiniz." dedi.

"İmam Hatiplerin Yol Aldığını Görmekten Mutluluk Duyuyorum"
Daha sonra Milletvekili Leyla Şahin Usta, kendisi de bir mezun olarak imam hatiplerin katettiği yolu görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

İmam hatip lisesinden sonra tıp fakültesini kazandığını ancak 28 Şubat sürecinde başörtüsü yasağı nedeniyle mezuniyetine bir yıl kala okuldan atıldığını anlatan Usta, "Ama pes etmedim. O dönemde meslek liselerine ve imam hatip mezunlarına katsayı darbesi getirilmişti. Bunların hepsini tarihin o kirli ve tozlu sayfalarına gömdük. Artık ben bugün bir hekim, bir milletvekili olarak bu ülkeye hizmet eden bir ablanız, bir büyüğünüz olarak sizlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum." diye konuştu.

"Aziz Milletimiz İmam Hatip Okullarını İnşa Ederek Göz Bebeği Gibi Muhafaza Etti."
Genel Müdürümüz Ahmet İşleyen de yaptığı konuşmada, 17 Ekim tarihinin imam hatip okullarının yeniden açılışının 72. yıl dönümü olduğunu hatırlattı. İmam hatip okullarının arada kesintilere uğramış olsa da yüz yıllık tarihiyle aziz milletimizin her zaman göz bebeği konumunda okullar olduğunu ve aziz milletimizin bu okulları emekleriyle inşa ederek göz bebeği gibi muhafaza ettiğini ifade etti.

17 Ekim 1951'de imam hatip okullarının yeniden açılmasına vesile olan merhum Başbakan Adnan Menderes, merhum Millî Eğitim Bakanı Ahmet Tevfik İleri, okulların açılması için büyük gayretler ortaya koyan merhum Mahmut Celâlettin Ökten Hoca'yı rahmetle anan Ahmet İşleyen, "Bu davaya gönül veren binlerce isimsiz kahramana Allah'tan rahmet diliyor, hayatta olanlara şükranlarımızı arz ediyor ve her birini hayırla yâd ediyorum." dedi.

Öğrencileri millî, manevi, ahlaki ve insani değerlere sahip, medeniyet değerlerimizi benimsemiş,  dünyadaki gelişmelerin farkında, ülkesine ve insanlığa faydalı olma idealine sahip bireyler olarak yetiştirmeyi amaçladıklarını belirten Genel Müdürümüz Ahmet İşleyen, "Ortaokul ve lise kademeleri ile imam hatip okulları; eğitim içeriği, özgünlüğü ve çeşitliliği ile markalaşmış ve ülkemize özgü bir eğitim modeli olmuş okullardır. Anadolu imam hatip liselerinde, eğitim ve öğretimde bütüncül bir yaklaşım ortaya konularak aynı çatı altında Temel İslam Bilimleri ve Fen ve Sosyal Bilimler eğitimi verilmekte, 21. yüzyıl becerileri bağlamında öğrencilerin ilgi, kabiliyet ve kariyer hedeflerine göre eğitim alabilecekleri "Program Çeşitliliği" sunulmaktadır. Öğrenciler bu okullarda Temel İslam Bilimleriyle birlikte, Fen ve Sosyal Bilimler, Uluslararası, Yabancı Diller, Mûsikî, Spor, Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar, Hafızlık, Teknoloji proje ve programlarından yararlanabilmektedir." dedi.

"İmam Hatip Okulları Pek Çok Özgün Çalışma ve Başarıya İmza Atıyor"
Kurum Takip Sistemi gibi güçlü bir izleme ve değerlendirme süreci, öğretmen ve yöneticilerin mesleki ve kişisel gelişimi yaz eğitim etkinlikleri, mesleki gelişim programları gibi hizmet içi eğitim çalışmaları, bir üst öğrenim kurumuna hazırlık çalışmaları, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi'nde yetkinlik ve beceri odaklı eğitim, güçlü okul-aile birlikleri ve veli seminerleri, her kademede düzenlenen sosyal, kültürel ve akademik etkinlikler, mesleki, sanatsal, kültürel yarışmalar sayesinde imam hatip okullarının pek çok özgün çalışma ve başarıya imza attıklarına değinen İşleyen, akademik alanda elde edilen YKS ve LGS başarılarının yanı sıra PISA ve TIMSS gibi uluslararası alanda başarılar, bilim, teknoloji, yabancı dil, spor alanlarında ulusal, uluslararası proje, patent çalışmaları ve elde edilen yarışma derecelerinin imam hatip okullarındaki nitelikli eğitimin somut göstergeleri olduğunu ifade etti.

Günümüzde imam hatip okullarının; fen ve sosyal bilimler, 10 dilde hazırlık sınıfı ile dil projesi, geleneksel ve görsel çağdaş sanatlar, musiki, spor, uluslararası Anadolu imam hatip, hafızlık, fen ve teknoloji, çocuk gelişimi ve eğitimi programı olmak üzere on bir ayrı program uygulayan, çağın dinamizmini yakalayan kurumlar olarak eğitim sistemimizdeki önemli yerini koruduklarına değinen İşleyen, 2014 yılından itibaren Genel Müdürlü

ğümüzce başlatılan ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile iş birliği çerçevesinde yürütülen Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi ile 177 imam hatip ortaokulunda, 18.236 öğrencimizin hafızlık yaparak örgün eğitimlerine devam ettiklerini ve 2014 yılından bu tarafa 11.200 öğrencimizin hafızlığını tamamlayarak hafızlık icazet belgelerini almaya hak kazandığını belirtti.

Uluslararası Anadolu imam hatip liselerinde 92 ülkeden 1484 yabancı uyruklu öğrencinin öğrenim gördüğünü belirten İşleyen, "Bugüne kadar 2433 öğrenci mezun oldu. Bu okullarda uygulanan Ülke Uzmanlığı Projesi ile öğrenciler, zaman içerisinde üzerinde çalıştığı ülke hakkında ileri derecede uzmanlaşma imkânı bulabilmektedir. Ayrıca Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan eğitim içerikleri Arapça, İngilizce, Fransızca ve İspanyolcaya çevrilerek ülkemizin din eğitimi tecrübesi ile ilgili tanıtım yapılmasına katkı verilmiştir." dedi.

İmam hatip okullarının başarısının yalnızca akademik alanla sınırlı olmadığına değinen Genel Müdürümüz Ahmet İşleyen, "Öğrencilerimizin Edebiyat ve Yazarlık, Tiyatro, Müzik, Sinema ve Fotoğrafçılık, Resim, Karikatür ve Animasyon, teknoloji gibi alanlarda önemli çalışmaları ve kayda değer başarıları olmuştur. Bu minvalde okullarımız TÜBİTAK, MEB ROBOT yarışmaları, TEKNOFEST, Robotik Kodlama ve Yapay Zekâ alanlarında yaptığı çalışmalar ve aldığı dereceler ile de takdir toplamaktadır." dedi.

İmam hatip okullarının Eğitimde Tek Yürek Programı ile deprem bölgesinde yaraları sarmaya çalıştığını ve Bir Fidan Bin Gelecek Ağaçlandırma Projesi ile bulunduğu ilin doğal yaşamına katkı verdiğini belirten Genel Müdürümüz Ahmet İşleyen, "Okullarımızda öğrencilerin ülkemizin tarihî ve kültürel zenginliklerinin farkına varması, sosyokültürel açıdan birbirlerini tanıması ve kardeşlik duygularının gelişmesi amacıyla Evliya Çelebi Öğrenci Değişim Projesi;  içinde yaşadığı topluma, ülkesine ve yaşadığı dünyaya daha duyarlı, toplumsal ve sosyal sorumluluk bilincine sahip gençler olarak yetişmelerine katkı vermek amacıyla "İyilik Okulu Projesi" ile "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi"; ülkemize ve gönül coğrafyamıza dair tarih bilinci oluşturmak ve medeniyetimizin beşiği olan önemli şehirleri, Müslümanların ortak değeri olan mukaddes mabetleri ve mekânları ayrıntılı olarak tanıtmak amacıyla "Kadim Şehirler, Mukaddes Mekânlar" etkinliği; okuyan, düşünen, yorumlayan, eleştiren, medeniyetimizin kültürel mirasını değerlendiren, kültürümüzün söz ve yazı varlığını geliştiren ve zenginleştiren, okumayı bir yaşam biçimi hâline getiren öğrenciler yetiştirmek için "Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi"; kulluk bilinci ve manevi yücelmenin anahtarı olan namaz konusunda farkındalık oluşturmak, öğrencilerimizin ferdî, sosyal ve manevi gelişiminin desteklenmesi amacıyla "Vakti Kuşanmak" etkinliği, kültür ve medeniyet öncülerimiz, Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması, Şehitlere Vefa, Müze ile Eğitim, spor etkinlikleri, yaz eğitim etkinlikleri, 40 Ayet-40 Hadis etkinlikleri ve bir çok sosyal-kültürel ve sportif program ve etkinliklerle öğrencilerimizin milletimize hizmet edecek bireyler olarak yetişmeleri için gayret gösteriyoruz." dedi.

İlki 2021 yılında gerçekleştirilen Başarılı Örnekler Sergisi ve Ödül Töreninin bu yıl üçüncüsünü düzenlemenin bahtiyarlığını ve hep birlikte olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten İşleyen, "Ar-Ge ve Proje Uygulamaları", "Değerler Eğitimi", "Kurumsal Kapasite ve Akademik Gelişim", "Kültür, Sanat ve Spor" olmak üzere dört tematik alanda düzenlenmiştir. Okullarımızdan Proje Sergi Çağrısına 244 başvuru yapılmış, illerde kurulan komisyonların ön incelemesi sonrasında 140 başvuru Genel Müdürlüğümüze gönderilmeye uygun görülmüştür. Genel Müdürlüğümüz tarafından oluşturulan iki farklı jüri değerlendirmesi sonucunda 50 proje sergilenmeye uygun görülmüş ve siz değerli katılımcılarımızın beğenisine sunulmuştur." dedi.

Dereceye giren ve ödül almaya hak kazanan tüm öğrenci ve öğretmenleri tebrik eden Genel Müdürümüz Ahmet İşleyen, Başarılı Örnekler Sergisine katkı sunan öğrencisinden öğretmenine, velisinden yöneticisine, izleyicisinden bu sergiyi düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür etti ve başarılar diledi.

Program, ödül almaya hak kazanan öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

17-10-202317-10-202317-10-202317-10-202317-10-202317-10-202317-10-202317-10-202317-10-202317-10-202317-10-202317-10-202317-10-202317-10-202317-10-202317-10-202317-10-202317-10-2023

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Cad. MEB Beşevler Kampüsü F/Blok 06560 Yenimahalle/Ankara - 0312 413 25 89 / 413 25 92 / 413 35 35 Personel İletişim

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.