Din Öğretimi Genel Müdürlüğü 

İmam Hatip Öğrencilerine Yönelik HİKMET (Hayat-İlim-Kültür-Medeniyet-Eğitim-Teknoloji) Projesi Hayata Geçirildi

İmam Hatip Öğrencilerine Yönelik HİKMET (Hayat-İlim-Kültür-Medeniyet-Eğitim-Teknoloji) Projesi Hayata Geçirildi

İmam hatip okullarında 2016 yılından itibaren öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerini edinmelerine yönelik "Program Çeşitliliği" uygulanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda öğrenciler temel İslam bilimleriyle birlikte, fen ve sosyal bilimler, uluslararası imam hatip, yabancı dil, mûsikî, spor, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar, hafızlık, çocuk gelişimi, teknoloji proje ve programlarından yararlanmaktadır.

İmam hatip okullarında uygulanmakta olan programları destekleyecek mahiyette, Anadolu imam hatip liselerinde öğrencilerimizin Türkiye Yüzyılı vizyonu perspektifinde "Aklı ve kalbi uzlaştıran bir eğitim felsefesi ile beşerden İnsan'a..."  anlayışıyla yetişmelerini, gelişmelerini ve kariyer planlamalarını sağlamak amaçlı HİKMET (Hayat-İlim-Kültür-Medeniyet-Eğitim-Teknoloji) projesi geliştirilmiştir. Proje ile;

  • Etkin bir şekilde öğrencilerin yükseköğretime hazırlanmasına katkı sunmak
  • Öğrencilerin üniversite bölümleri ile ilgili farkındalıklarını arttırmak
  • Öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda gelişimlerine katkı sunmak
  • Öğrencilerin kariyer planlamalarına üniversiteler aracılığıyla rehberlik etmek
  • Öğrencilerin kişisel gelişimlerine çok yönlü katkı sunmak
  • Üniversite iş birliği ile öğrencilerin tercih edecekleri bölümlere yönelik hazırbulunuşluklarını arttırmak
  • Öğrencilerin analitik düşünme becerilerini geliştirmek
  • Öğrencilere lise öğrenimleri boyunca bir amaca yönelik düzenlenen faaliyetlere katılma alışkanlığı edindirmek
  • Öğrencilerin bilim ve medeniyet tarihimizde yer alan bilim insanlarının hayatları, eserleri ve etkileri ile ilgili bilgi edinmelerini sağlamak
  • Tarihi ve kültürel miras farkındalığı kazandırarak kültür ve medeniyet değerleri bilinci geliştirmek
  • Bilim disiplinlerindeki "hikmet" ile öğrencilerin hayatı anlamlandırmasına destek olmak
  • Okulların üniversitelerle iş birliği kurma kapasitelerini arttırmak

amaçlanmaktadır.

Proje kapsamında ülkemizin farklı coğrafi bölgelerinden seçilen 24 pilot okulda 11 alanı (Sosyal Bilimlere Giriş, Fen Bilimlerine Giriş, Matematiğe Giriş, Mantık, İlahiyat Bilimlerine Giriş, Ahlak, Sosyal Duyarlılık ve Sosyal Hizmetler, Kültür, Sanat ve Medeniyet, Gazetecilik, İletişim ve Enformasyon, İnovasyon ve Teknoloji, Eğitime Giriş) kapsayan eylem planı geliştirmiştir. Böylelikle proje ile hazırlanan çerçeve kılavuz doğrultusunda okullara, okul ihtiyacına göre planlama yapma imkânı sunulmuştur. 

Genel Müdürlüğümüzün sağladığı imkânlar doğrultusunda imam hatip okulları içinde bulundukları şartları değerlendirerek öğrencilerinin ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda okul bazlı eylem planı hazırlama çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca proje kapsamında Haziran 2024'te okulların hazırlayacağı proje değerlendirme raporları ile okulların veriye dayalı planlama yapmalarına katkı sunulması hedeflenmektedir. 

2023-2024 eğitim öğretim yılında 9. sınıf öğrencilerine yönelik olarak uygulanmaya başlayan proje eylem planlarında, "İnovasyon ve Teknoloji"den "Sosyal Duyarlılık ve Sosyal Hizmetler"e kadar birçok alanda Kasım 2023 ayı faaliyetleri tamamlandı.

Proje ile ilgili detaylara https://dogmprojeler.meb.gov.tr/GMProje.aspx linkinden ulaşılabilir. 

13-12-202313-12-202313-12-202313-12-202313-12-2023

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Cad. MEB Beşevler Kampüsü F/Blok 06560 Yenimahalle/Ankara - 0312 413 25 89 / 413 25 92 / 413 35 35 Personel İletişim

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.