3'üncü Uluslararası Model OIC Liseler Zirvesi 6-9 Mayıs'ta İstanbul'da Yapıldı
İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF), Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı işbirliği ile üçüncüsü düzenlenen ve 4 gün süren 3. Uluslararası Model OIC Liseler Zirvesi, 6-9 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi.3'üncü Uluslararası Model OIC Liseler Zirvesi 6-9 Mayıs'ta İstanbul'da yapıldı. Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi'nde "Daha Adil Bir Dünya için Küresel Barışın Tesisi" teması ile gerçekleşen zirveye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın, Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Nazif Yılmaz, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Genel Müdürümüz Mehmet Nezir Gül, ICYF (İslam İşbirliği Gençlik Forumu) Başkanı Taha Ayhan, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanları İhsan Erkul, Abdülhalik Baş, öğretmen, öğrenciler ve pek çok davetli katıldı.
Öğrencilerin dünyanın ve İslam coğrafyasının sorunlarına dair farkındalık ve duyarlılıklarının artırılabilmesi, temsil ettikleri ülkenin politikaları çerçevesinde çözüm önerileri sunabilmesi ve katılımcı öğrencilerin diplomasi ile tanışmasının amaçlandığı zirve mevcut dönemde sosyokültürel etkisi bakımından da büyük önem taşıyor.
"Bu dünya düzeni bir adalet yaratmıyor"
Zirvede konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dünyanın zor zamanlardan geçtiğini söyledi. Kalın, "Bu, bizim ruhumuzu sıkmamalı, kötü şeyler tabii ki oluyor ama yola devam etmemiz lazım. Ümitlerimizi canlı tutmamız lazım." ifadelerini kullandı.
Salondaki katılımcı gençleri işaret ederek "Gelecek şimdiden burada." diyen Kalın, şu değerlendirmelerde bulundu:"Gelecekte genç olmayacaksınız ve bizim gibi olgun olacaksınız. Geleceği inşa edeceksiniz. Modern bilim, teknoloji, sanal gerçeklik, iliştirilmiş gerçeklik, sosyal medya ve bütün ara bağlantılarla gelecek zaten burada. Sizin buraya gelmeniz ve elinizdeki konuları tartışacak olmanız bir kanıtı bu etkinin. Küresel düzeyde politika yaratılmasına etki ediyorsunuz. Fikirlerinizi dinlemek istiyoruz. Siz de burada fikir alışverişinde bulunuyorsunuz. Bu dünya düzeni bir adalet yaratmıyor. Adaletsizlik, güvensizlik ve yoksulluk yayılıyor. Kaos hüküm sürüyor. Güvensizlik, belirsizlik ve ümitsizlik doğudan batıya, güneyden kuzeye herkesi etkiliyor. Bu dünya sistemi genel olarak başarısız oldu. Bu düzen de artık standartları karşılamıyor. Adalet, dürüstlük, eşitlik, insanlık ve insani değerlerini karşılamıyor. Yeni bir düzen gerekiyor. Bunu nasıl yapacağımız asıl soru. Barış, adalet, akıl ve mantıkla ve kararlılıkla yapılması gerekiyor."
"Filistin davasının en önemli savunucusu Türkiye Cumhuriyeti'dir"
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, "Bütün uluslararası platformlarda Filistin davasının en önemli savunucusu Türkiye Cumhuriyeti'dir, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Böyle olmaya da devam edecektir." dedi.
Kıran, İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF), Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen 3. Uluslararası Model OIC Liseler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, zirvenin adeta "model Birleşmiş Milletler gibi" olduğunu söyledi.
Zirvede verilecek barış mesajına dikkati çeken Kıran, "Burada edineceğiniz tecrübeler ışığında daha adil bir dünya için sizden çok şey bekliyoruz. Burada ele alınan konu başlığı çok önemli. Daha adil ve eşitlikçi bir dünya, ancak barışı inşa etmekle mümkündür. Savaşları ve çatışmaları durdurmaktan geçiyor." diye konuştu.
Kıran, 10 yıllar boyunca insanlığın kanayan yarası olan İsrail-Filistin meselesi çözülmediği sürece daha adil ve eşitlikçi bir dünyaya kavuşmanın mümkün olmadığını acı tecrübelerle yaşadıklarını vurguladı.
"Gençler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonunun takipçisi"
3. Uluslararası Model OIC Liseler Zirvesi'ne konuşan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, gençlerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonunun takipçisi olduğunu kaydetti.
Organizasyonun 2018'den bu yana düzenlendiğini anımsatan Yılmaz, Kudüs başta olmak üzere İslam dünyasının temel meselelerinin gençlerin kendi yaş gruplarında tartışıldığını söyledi.
Yılmaz, zirvede insanlığa çözüm odaklı yaklaşımların tartışıldığını dile getirerek, "Özellikle bugün barışa daha çok ihtiyacımızın olduğu bir dönemde barışı merkeze alarak emniyetin, huzurun ve barışın bu platformlarda tartışılması bizi gelecek adına çok ümitlendiriyor. Kendisi de imam hatipli olan ve 'Dünya beşten büyüktür.' diyen, dünyada barışın liderliğini yürüten değerli Cumhurbaşkanımızın vizyonunun takipçisi olan bu gençlerimizi kutlamak istiyorum." diye konuştu.
"Geleceğe yön verecek gençlerin yetiştirilmesindeki sorumluluğumuzun farkındayız"
Zirvenin açılışında konuşan ICYF Başkanı Taha Ayhan da en büyük gençlik toplantılarından birine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek "Model OIC, uluslararası iş birliği, insan hakları, ekonomi, sosyal, kültür ve İİT Gençlik Stratejisi'nin tüm alanlarında fikir, bilgi, deneyim alışverişinde bulunabilmek ve ilgili konuları açıkça tartışabilmek için harika bir fırsat sunuyor. Geleceğe yön verecek gençlerin yetiştirilmesindeki sorumluluğumuzun farkındayız." dedi. Ayhan, ICYF olarak kuruldukları günden bugüne yaşam boyu öğrenme becerilerini geliştirmeleri için gençlere fırsat sunmaya çalıştıklarını söyledi.
Zirve
Zirveye İslam İşbirliği Teşkilatına üye 56 ülke ve Müslüman toplulukların yaşadığı bölgelerdeki lise seviyesindeki öğrenciler katıldı
Zirvede Türkiye'deki Arapça ve İngilizce hazırlık sınıfı bulunan Anadolu imam hatip liseleri, Uluslararası Anadolu imam hatip liseleri, Anadolu liseleri, Fen liseleri, Sosyal bilimler liseleri ve özel okul öğrencilerinden toplam 224 delegenin üye ülkelerin gündemindeki problemleri müzakere etti.
Dört gün süren zirvede katılımcılar organizasyon ekibince kendilerine önceden bildirilmiş olan ülkeleri, ilgili komitelerde temsil ederek gündem maddeleri hakkında çözüm önerileri sundu.
Zirvede Kudüs Komitesi'nde "Filistin'de Baskı ve Zulmün Durdurulması İçin Gerekli Adımların Atılması", Enformasyon ve Kültürel İşler Daimi Komitesinde (COMIAC), "Kültürel Yozlaşmaya Karşı İslam Kültürünün İhyası", Gençlik ve Spor Bakanları Konferansında (ICYSM), "İİT Gençlik Stratejisine Ulaşmak: Gençleri Hayatın Her Alanında Güçlendirmek", Çevre Bakanları Konferansında (ICEM) ise "Sıfır Atık Vizyonu: İklim değişikliği ve küresel etkileriyle mücadele için gerekli aksiyonların alınması" oturumları gerçekleştirildi.
Bu seneki zirvede Kudüs Komitesi ve Enformasyon ve Kültürel İşler Daimi Komitesi çalışma dili Arapça, Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı ve Çevre Bakanları Konferansı çalışma dili İngilizce olarak gerçekleştirildi.