Balkanlar ve Avrupa'daki 12 Ülkeden 80 Temsilcinin Katılımıyla II. Uluslararası Din Öğretimi Vizyon Toplantısı İstanbul'da Gerçekleştirildi
Türkiye, Balkanlar ve Avrupa Ülkeleri II. Uluslararası Din Öğretimi Vizyon Toplantısı yurt dışından imam hatip okulu ve dengi program uygulayan kırk, Türkiye'deki Anadolu imam hatip liselerinden kırk olmak üzere toplam seksen temsilcinin katılımıyla 3-5 Aralık 2019 tarihlerinde İstanbul'da yapıldı.
12 Ülkeden 80 Katılımcıya 5 Dilde Anlık Tercüme Desteği Sağlandı
Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Türkiye katılımcıların olduğu programda Türkçe, Arapça, İngilizce, Arnavutça ve Boşnakça anlık tercüme desteği sağlandı.
Paydaş Kurumlardan Yoğun Katılım Gerçekleşti
Toplantıda Genel Müdürümüz Nazif Yılmaz, İstanbul Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, İstanbul Uluslararası Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAR) Kurucu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Danışmanı-20. Dönem Çorum Milletvekili Dr. Mehmet Aykaç, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve EBSAD Başkanı Şaban Karaköse katılımcılara hitap ederken Diyanet İşleri Başkanlığı, MEB Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü gibi paydaş kurum ve kuruluşlar ile din öğretimi alanında çalışmalar yürüten STK temsilcilerinden yoğun katılım oldu.
Genel Müdürümüz Nazif Yılmaz "Türkiye'de Din Öğretimi ve İmam Hatip Okulları, Yurt Dışı Din Öğretimi Hizmetleri ve İş Birliği İmkânları", Uluslararası Eğitim ve Öğretim Daire Başkanımız Mustafa Yıldız "Türkiye, Balkanlar ve Avrupa Ülkeleri II. Uluslararası Din Öğretimi Vizyon Toplantısı: Gerekçeler ve Program Akışı", Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün "İslam Dünyası Nereye Gidiyor", İstanbul Uluslararası Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAR) Kurucu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa "Medeniyetlerin Yolculuğu, Bugünü ve Geleceği", EBSAD Başkanı Şaban Karaköse "Etkili Okul Yönetimi, Kurumsal İtibar ve Kurum Kültürü Forumu: Sunum ve Müzakereler" konulu sunumlar yaparken yurt dışından 24, yurt içinden 6, toplam 30 kardeş okul müdürü kurumlarını ve faaliyetlerini tanıtan sunumlar yaptı. Kardeş okullar arasında müzakereler yapılırken diğer yandan yeni kardeş okullar konusunda adımlar atıldı.
Yüz Yılı Aşkın Din Öğretimi Tecrübesi ve Telif Bir Olan Model İmam Hatip Okulları...
"Türkiye'de Din Öğretimi ve İmam Hatip Okulları, Yurt Dışı Din Öğretimi Hizmetleri ve İş Birliği İmkânları" sunum gerçekleştiren Genel Müdürümüz Yılmaz, Türkiye'de din eğitimi ve öğretimi alanında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaygın din eğitimi, ilahiyat fakültelerinin yüksek din öğretimi, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün ise temel eğitim ve ortaöğretim kurumlarındaki din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, din-ahlâk-değerler alanındaki Kur'an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler seçmeli derslerin öğretim programları ile ders kitapları, imam hatip okullarının ise öğretim programları ve ders kitaplarının yanı sıra tüm iş ve işlemlerini yaptığını ifade ederek İmam hatiplerde hakkında istatistik veriler paylaştı, Türkiye'nin yüz yılı aşkın din öğretimi tecrübesinin kurumlaşmış hali olan imam hatip okulları hakkında bilgilendirmede bulundu.
Genel Müdürümüz Nazif Yılmaz; Türkiye'nin eğitim sistemi, Anadolu imam hatip liselerindeki program çeşitliliği ve haftalık ders çizelgeleri, öğrencilerin bir üst eğitim kademeye geçişleri, mezun öğrencilerin üniversitelere yerleşmesi, öğretmenlerin eğitimleri, öğretmen ve yöneticilerin hizmetiçi eğitimleri, uluslararası Anadolu imam hatip liseleri, "Sınırları Aşan" uluslararası kardeş okul uygulaması, öğretim programlarının farklı dillere çevrilmesi, öğrenci değişimi, yabancı dil etkinlikleri, öğrenci-öğretmen ve yöneticilerin Türkiye'ye yapacağı ziyaretlerde sağlanan kolaylıklar ve sunulan imkânlar ve diğer iş birliği imkânları konusunda bilgilendirmede bulundu, Genel Müdürlükçe yürütülen KTS, ADEP ve Danışma Kurulları gibi çalışmaları anlattı. Yılmaz, katılımcılara teşekkür ederek toplantının hayırlı olmasını diledi.
Müzakereler Yapıldı, İş Birliği İmkânları Konuşuldu
Genel Müdürümüz Nazif Yılmaz moderatörlüğünde "Küresel Ölçekte Güncel Gelişmeler ve Din Eğitim-Öğretiminin Geleceği Forumu: Sunum ve Müzakereler", Uluslararası Eğitim ve Öğretim Daire Başkanımız Mustafa Yıldız moderatörlüğünde "Sınırları Aşan" Uluslararası Kardeş Okul Uygulaması Forumu-1: Sunum, Yapılan Çalışmalar ve Müzakereler (Karşılıklı Yönetici, Öğretmen ve Öğrenci Ziyaretleri ve Tecrübe Paylaşımı), "Sınırları Aşan" Uluslararası Kardeş Okul Uygulaması Forumu -2: Sunumlar, Yapılan Çalışmalar ve Müzakereler (Paydaş Kurumlar ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü ve İş Birliği İmkânları), Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanımız Oğuzhan Özkan moderatörlüğünde "Okullarda Mesleki, Sosyal, Kültürel, Sportif ve Sanatsal Etkinler: Sunum ve Müzakereler" ve Milli Eğitim Uzman Yardımcımız Nihal Soydaş moderatörlüğünde "Öğretim Programları ve Ders Materyalleri Forumu: Sunum ve Müzakereler" gerçekleştirildi.
Çamlıca Camiî, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Sultanahmet ve Ayasofya Meydanı, Divan Yolu ve Sultan II. Abdülhamid Türbesi, İstanbul Üniversitesi ve Beyazıt Meydanı ziyaretleri yapılırken Türkiye Maarif Vakfı'nda Daire Başkanı Osman Demirgül faaliyetler hakkında sunum yaptı.
Katılımcılara Müzik Ziyafeti Sunuldu
Fatih Sultan Mehmet Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Uluslararası Şehit Mehmet Karaaslan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri "Yedi Kıtadan Renkler ve Sesler" etkinliği gerçekleştirirken Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi mûsikî konseri verdi.
Program; alınan kararların Genel Müdürümüz Nazif Yılmaz tarafından okunması, katılım belgelerinin dağıtılması ve hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.