Yusuf Mirza'nın yolu imam hatip okullarıyla ortaokulda kesişmiş ve eğitim hayatının rotasına Kartal AİHL'yi o yıllarda yazmıştır. LGS sürecine de İstanbul/Kartal AİHL odaklı hazırlanmış ve sınavda istediği puanı alarak Kartal AİHL'ye yerleşmeyi başarmıştır. Burada kendi deyimiyle nasıl gelişeceğini, nasıl bir hayat yaşamak istediğini öğrenen Yusuf, Kartal AİHL'de aldığı dil eğitiminin ona büyük katkıları olduğunu özellikle belirtmiştir. YKS hazırlık sürecinde de okulu sayesinde edindiği arkadaş ortamının ona desteğini ve motivasyonuna katkılarını dile getirdi.
Yusuf Mirza'nın hayallerindeki lise olan Kartal AİHL 1985 yılında Türkiye'nin ilk Anadolu imam hatip lisesi olarak kurulmuş, 81 ilde ve 749 AİHL kapsamında yürütülen FSB proje okullarımızdan biridir.
Anadolu imam hatip liselerinde 2016 yılından bu yana hayata geçirilen "Program Çeşitliği" uygulamasının katkısıyla öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda çeşitli fakültelere yerleştiği ve YKS'de büyük başarılarla iyi dereceler elde ettiği görülmektedir.
Türkiye genelinde mezun öğrencilerle birlikte Anadolu imam hatip lisesi öğrencilerinin 2023 YKS de elde ettiği dereceler; ilk yüzde 40 derece, ilk beş yüzde 186 derece, ilk binde 376 derece, ilk beş binde 1.715 derece, ilk on binde 3.424 derecedir.
Son 5 yıllık YKS verileri incelendiğinde 2019 yılında 87.650 aday, 2020 yılında 90.517 aday, 2021 yılında 82.411 aday, 2022 yılında 105.435 aday ve 2023 yılında 104.172 aday fakültelere yerleşmiştir. Son sınıf düzeyindeki Anadolu imam hatip lisesi öğrencilerinden 32.972 aday yerleşmiştir. Son 4 yılın verilerine bakıldığında Anadolu imam hatip liselerinden mezun adayların en yüksek yerleşme oranının %39,04 ile 2023 yılına ait olduğu tespit edilmiştir.
2022'ye göre, mezunlarla birlikte Anadolu imam hatip lisesi öğrencilerinin yerleşme oranında en fazla artış olan fakülteler ise, diş hekimliği, eczacılık, havacılık ve uzay bilimleri, mühendislik ve mimarlık, veteriner ve ilahiyat/İslami ilimler fakülteleridir.
2023 yılında Anadolu imam hatip liselerinden mezunlarla birlikte 12.835 öğrenci, lisans düzeyinde İlahiyat ve İslami İlimler Fakültesine yerleşmiştir. 2023 yılında mezunlarla birlikte 48.431 kişinin lisans düzeyinde herhangi bir fakülteye yerleştiği düşünüldüğünde, bu kişilerin %26,5'inin İlahiyat ve İslami İlimler Fakültesini tercih ettiği görülmektedir. Özetle mezunlarla birlikte Anadolu imam hatip liselerinde lisans düzeyinde yerleşen her 4 öğrenciden 1'i İlahiyat ve İslami İlimler Fakültesini tercih etmiştir. Bu oran, alanın da yeteri kadar beslendiğinin somut göstergesidir.
Bu incelemelerden de anlaşıldığı üzere FSB programı uygulanan imam hatip okullarımızda öğrencilerimize 21. yy. becerileri bağlamında ilgi, kabiliyet ve kariyer hedeflerine göre program çeşitliliği sunulmakta ve öğrenciler matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, felsefe, edebiyat, dijital teknoloji ve robotik kodlama vb. alanlarda atölye çalışmalarıyla inovasyon becerilerini de geliştirmektedir.
Temel İslam bilimlerine ait kavramları ve kaynakları tanıyarak dinimizin inanç, ibadet, ahlak ve sosyal hayatla ilgili prensiplerini ana hatlarıyla öğrenme ve yorumlama becerisi kazanan öğrencilerimiz Akademik Destek Programı (ADEP) ile de yükseköğretime hazırlık projeleri yürütmekte ve yükselen bir üniversite başarısı ortaya koymaktadır.
Bu okullarımızda yetişen öğrencilerimiz imam hatipli olmanın haklı gururunu sonuna kadar yaşarken biz de yarınlarımızı emanet edeceğimiz böyle bir gençliğin gururunu yaşıyoruz. Yusuf Mirza'ya Hz. Ömer adaletiyle icra edeceğini bildiğimiz hukuk yolculuğunda başarılar dileriz.
Videoyu izlemek için TIKLAYINIZ.