"Çift Kanatlılar"da Bu Hafta Sanat Programı Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liselerinde İcra Edilen Kalemkâr Okullar Projesini Tanıyoruz
Çift Kanatlılar video serimizin bu bölümü bizi, zamanın koridorlarında sanatın ve ilhamın manevi yolculuğuna çıkararak Kalemkâr Okullar Projesi'ne götürüyor.Genel Müdürlüğümüzce "kalem işi" sanatının yeniden canlandırılması, gelecek nesillere bu sanatın ve içinde barındırdığı huzur kültürünün aktarılması, okul ortamlarının geleneksel Türk İslam motifleri ile tezyin edilmesi amacıyla Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar Programı uygulayan Anadolu imam hatip liseleri öğretmen ve öğrencilerine yönelik olarak "Kalemkâr Okullar" isimli bir kültür aktarımı projesi hayata geçirilmiştir.
Osmanlı'da büyük kentlerden köylere kadar geniş bir alanda örnekleri bulunan ve kültürümüzde düşündüğümüzden çok daha fazla yeri olan "kalem işi" sanatı artık çok nadir tercih edilen bir sanat ve meslek dalı hâline gelse de bu projeyle kadim bir gelenek olarak yeniden canlanıp hak ettiği değeri görmesi hedeflenmektedir.
Sanatın derin düşünceyi, ilhamı ve keşfetme kabiliyetini destekleyen yönünün okul mimarisinde görünür hâle getirilmesi, öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal dünyalarının zenginleştirilmesine de büyük katkı sağlamaktadır.
Projenin hedef kitlesini oluşturan Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar Programı uygulayan Anadolu imam hatip liseleri; kültür ve sanat alanında millî ve manevi değerlerimizi benimsemiş, topluma rol model olan güzel ahlaklı bireyler yetiştirmenin yanı sıra hüsnühat, ebru, tezhip, kaligrafi, resim gibi geleneksel ve çağdaş görsel sanatlarla birlikte musiki alanında da gerek ses eğitimi gerekse enstrüman çalma becerisiyle kendini geliştirme ve gerçekleştirme imkânını öğrencilere sunmaktadır.
Bu doğrultuda "Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar" programı uygulayan imam hatip okullarının mimarisinde ufak çapta lokal bir alanın "Kalem İşi Türk İslam Sanatı" ile tezyin edilmesi amaçlanmaktadır.
Bu süreçte alan uzmanı akademisyen ve sanatçıların okullardaki branş öğretmenleri ve öğrencilerle bir araya getirilmesi, ders programı haricinde uygulamalı olarak bir atölye çalışmasının yürütülmesi ve bu şekilde öğrenci ve öğretmenlere bu sanatın kazandırılması ayrıca öğrencilerin ruhsal ve zihinsel dünyalarına bu sürecin ne gibi katkılar sağladığının araştırılması da projenin amaçları arasındadır.
Kalem işi sanatı ile tezyin edilerek günümüze ulaşan eserler, ülkemizin önemli kültürel miraslarından sayılmaktadır. Çünkü bu eserler sadece bir dekorasyon değil aynı zamanda bir dönemin belgesi ve kültür belleği olma özelliğini de taşımaktadır. Özellikle cami, türbe, saray gibi yapılarda örneklerini sıkça gördüğümüz kalem işi sanatı hem dinî motiflerle hem de Anadolu motifleriyle uygulandıkları yapıya eşsiz güzellikler katmaktadır.
"Kalemkâr Okullar Projesi" her okuldan 5 öğrenci, 2 öğretmen ve ilgili akademisyenle toplamda 15 okulumuzun katılımıyla yürütülmekte olup unutulmaya yüz tutan bu sanatın yeni nesillere aktarılmasında çok önemli bir görevi de üstlenmiştir. Proje sonunda bu sanatı icra etmeye başlayan genç kalemkârların çevrelerine de ilham olması dileğiyle projede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, okul koridorlarında buluşmak üzere diyoruz.
Video için TIKLAYINIZ.