Din Öğretimi Genel Müdürlüğü 

Genel Müdür Gül'den, Eski Genel Müdürlerimizden Mehmet Hulusi Özkul'un Vefatı Üzerine Taziye Mesajı ve Açıklama

Genel Müdür Gül'den, Eski Genel Müdürlerimizden Mehmet Hulusi Özkul'un Vefatı Üzerine Taziye Mesajı ve Açıklama

Genel Müdürümüz Mehmet Nezir Gül, vefat eden eski Genel Müdürlerimizden Mehmet Hulusi Özkul için taziye mesajı ve açıklama:

14.09.1967-10.09.1969 tarihleri arasında o zamanki adıyla Din Eğitimi Genel Müdürlüğüne vekâlet eden güzel insan, yüreği Allah sevgisiyle dolu Değerli Genel Müdürümüz ve Hocamız Mehmet Hulusi Özkul'u 7 Ağustos 2022'de Hakk'a uğurladık. Rabbim yakınlarına sabır ihsan eylesin, Değerli Genel Müdürümüz ve Hocamıza da rahmetiyle muamele eylesin.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne iki yıl vekâlet eden Mehmet Hulusi Özkul'la Emekli Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öcal tarafından yapılan mülakatta yer verilen hatıralardan bir kısmını paylaşmak kadirşinaslık borcumuzdur. ("Kuruluşundan Bugüne Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Genel Müdürler (1961-2015)", Mustafa Öcal, Ensar Neşriyat, İstanbul, 2019)

Tıp Fakültesinden İlahiyat Fakültesine Geçme Kararı: 1948'de lise son sınıftayken, gazetelerden "Bir İlahiyat Fakültesi açılacak haberini okumuştuk. Fakat o sene açılmadı. Ben bu arada Tıp Fakültesine kayıt yaptırdım. Tıp Fakültesinde okurken babam bir gün; 'İlahiyat Fakültesi açıldı, öğrenci kaydına başladı' haberini okumuş. Bunun üzerine aramızda aşağıdaki konuşma geçti:

  - İlahiyat'a geç!
  - Baba, bize İslamiyet'i falan öğretmezler, boşuna ömür tüketirim.
  - Oğlum, bu fakülte öğrenci bulamadı diye kapanırsa ben mes'ul olurum.

Bunun üzerine ben de Tıp Fakültesinden ayrılarak İlahiyat Fakültesine geçtim.

Fakültenin İlk Dönem Öğrencileri ve Kız Öğrenciler: Kayıtlı birçok öğrenci vardı ama derslere devam eden kırk kişiydik. Hepimiz de mezun olduk. Arkadaşlarımızdan 29'u erkek, 11'i kızdı.

Mezuniyet Törenimize Katılanlar: Mezuniyet günümüzde davetliler arasında Millî Eğitim eski Bakanı merhum Tevfik İleri vardı ve bir konuşma yaptı. Konuşması arasında özellikle Talebe Cemiyetinin çalışmalarından sitayişle bahsetti. O gün gelinen seviyede büyük katkımız olduğunu söyledi. Davetliler arasında rektörler, dekanlar, öğretim üyeleri ve Diyanet İşleri Başkanı da vardı. Misafirleri genellikle kapıda karşıladık. Ancak Diyanet İşleri Başkanı Eyüp Sabri Hayırlıoğlu'nu ta caddenin başında karşıladık. Bütün yol boyunca arkadaşlarımız sıraya dizilmişlerdi. Bu karşılamaya özel önem verdik.

İzmir İHO Öğretmenliğinde İlk Yılları: İlk yıl bir sınıflık (şubelik) 30-40 kadar öğrenci vardı. Okul, küçük bir bahçesi olan üç katlı bir binaydı. İmam Hatip Okulu açılma sözü alınınca dernek başkanı Ali Rıza Güven ve Raif Cilasun sırt sırta verip o binayı üç ayda bitirmişler. Müdür tayinine çok sevindiler.

Din Eğitimi Genel Müdürlüğünde Şube Müdürlüğüne Atanmam: Ankara İmam Hatip Okulunda öğretmenliğe başladıktan sonra Din Eğitimi Genel Müdürü Ali Rıza Özgüç, beni birkaç defa Genel Müdürlüğe çağırdı. Medreseler hakkında yazılı bir not hazırlamamı istedi. İstediği notu hazırladım, verdim. Genel Müdürlüğe gittiğim zamanlar orada çalışanlar tarafından çok iyi ilgi görüyordum ama bir mana veremiyordum. Bir gün okulda dersteydim, müdür telaşla geldi ve "Genel Müdür seni telefonda bekliyor" dedi. Hemen çıktım ve ahizeyi elime aldım: "Buyurun" dedim. "Dosyanı Bakana götürüyorum Şube Müdürlüğü için. Şimdilik kimseye bir şey söyleme!" dedi. Cevabımı beklemeden telefonu kapattı. Ders bitiminde doğru Bakanlığa gittim. Genel Müdür yoktu. Bir müddet sonra geldi. Hemen karşıladım: "Aman efendim, bir yıl olsun tatil yapayım, tatilden sonra olsun" dedim. Çantadan dosyayı çıkartıp gösterdi: "İmzalattım" dedi.

Din Eğitimi Genel Müdür Yardımcığına Atanmam ve Genel Müdürlüğe Vekâlet Etmem: Bir gün Genel Müdür İsmet Parmaksızoğlu ile konuşurken "Seni Genel Müdür Yardımcısı yapacağım" dedi. O sırada Genel Müdür Yardımcılığına layık bir personel şubesi müdürümüz vardı. Ciddi, çalışkan, yaşını başını almış bir kimseydi ancak meslekten değildi. Benim itirazım fayda etmedi, bir müddet sonra haberim olmadan Genel Müdür Yardımcısı oldum. Sonra kendisi Bağdat'a Kültür Ataşesi olarak gitti. Ben Genel Müdür Vekili oldum. İsmet Parmaksızoğlu dönüp gelinceye kadar da vekil olarak kaldım. Geldiğinde kadro halen yine boş olduğu için yeniden onu Genel Müdür yaptılar.

Mehmet Hulusi ÖZKUL: 1928'de Ankara (Haymana)'da doğdu. İlkokul ve ortaokulu Isparta (Yalvaç) ve Ankara'da okudu. Ankara Gazi Lisesinden 1948'de mezun oldu. 1949'da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenimine başlayan ÖZKUL, burayı bırakarak Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesine geçti ve bu fakültenin ilk mezunlarından biri oldu.

1964'e kadar İmam Hatip Okullarında öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 1964-1967 yılları arasında MEB Din Eğitimi Genel Müdürlüğünde Şube Müdürlüğü ve Genel Müdür Yardımcılığı yapan Hocamız, 14.09.1967-10.09.1969 tarihleri arasında vekâleten Din Eğitimi Genel Müdürlüğü görevini üstlendi. 1969-1972 arasında tekrar öğretmenlik yaptı. 1972'de İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünde öğretim görevlisi olarak göreve başladı.

1973-1977 yılları arasında milletvekilliği yaptı. Bu sırada TBMM Millî Eğitim Komisyonu Başkanlığını üstlendi. 1979 yılında Kartal İHL öğretmenliğinden emekli oldu. Vefat tarihi olan 7 Ağustos 2022'ye kadar İstanbul Fatih İlim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyetinde görevler üstlendi.

12-08-202212-08-2022

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü F/Blok 06560 Yenimahalle/Ankara - 0312 413 25 89 / 413 25 92 / 413 35 35 Personel İletişim

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.