Din Öğretimi Genel Müdürlüğü 

Genel Müdürlüğümüzce Hazırlanan "Çift Kanatlılar" Video Serisinin Bu Bölümünde 10-16 Mayıs Engelliler Haftası Münasebetiyle Ülkemizde İlk ve Tek Olan Kani Karaca Görme Engelliler AİHL Tanıtıldı

İmam hatip okullarında uygulanan program çeşitliliğinin tanıtıldığı "Çift Kanatlılar" program serisi, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası'nda Türkiye'de ilk ve tek olan Kani Karaca Görme Engelliler Anadolu İmam Hatip Lisesinin tanıtıldığı bölümüyle yayımlandı.
Genel Müdürlüğümüzce Hazırlanan

Programımızın bu bölümünde "Parmakların Dansı" başlığıyla Türkiye'de ilk ve tek olan Kani Karaca Görme Engelliler Anadolu İmam Hatip Lisesinin tanıtımı yapıldı.

Kani Karaca Görme Engelliler AİHL 2015-2016 eğitim öğretim yılında, bir şubeyle Türkiye'nin ilk görme engelliler imam-hatip ortaokulu olarak eğitim öğretim hayatına başladı. Sekiz yıl ortaokul olarak hizmet verdikten sonra geçtiğimiz yıl ortaokulu da bünyesinde barındıran bir liseye dönüştürülmüştür. Okulumuzda örgün eğitimin yanında hafızlık eğitimi de proje olarak yürütülmektedir.

Öğrencilerin görme engelli olduklarına dair aldıkları heyet raporu doğrultusunda Özel Eğitim Kurulu kararınca okulumuza kayıtları yapılmaktadır. Nakil yoluyla gelen öğrenciler de yerleştirme kararıyla birlikte diğer imam hatip ortaokullarında olduğu gibi yerleştirilmektedir.

 Tam gün eğitim yapılan okulumuzda il dışından gelen veya Ankara'da yaşamalarına rağmen isteyen öğrencilerimiz için pansiyon imkânı bulunmaktadır. Gündüzlü öğrencilerimiz Ankara'nın değişik semtlerinden servislerle okulumuza ücretsiz bir şekilde taşınırken öğle yemeklerini de yine ücretsiz olarak okulumuzda yemektedirler.

Okulumuzun sınıf donatımları, ders araç gereçleri, fiziki mekân düzenlemeleri görme engelli öğrencilere yönelik uyarlanmıştır. Teknoloji sınıfımızdaki bilgisayarlarda yüklü ''Open Reader Book'' programıyla öğrencilerimiz bir kitabı sesli okuyabilmektedir. Ders materyalleri olarak; braille daktilo, yazı tableti, kabartma cetvel, metre, kabartma harita, kabartma şekiller, maketler, sesli ve kabartma kitaplar kullanılmaktadır.

Tüm dinî kabartma kitaplar Diyanet İşleri Başkanlığından temin edilerek okulumuzun kütüphanesine kazandırılmıştır. Okulumuzda kabartma yazıcı, kabartma resim baskı makinesi ve 3D yazıcı bulunmaktadır. Vurmalı çalgılar odası, B.T. sınıfı, spor salonu, modelaj atölyesi, teknoloji tasarım atölyesi, yemekhane, revir ve mescit öğrencilerimizin kullandığı diğer birimlerdir. Okulumuz geniş bahçesiyle de öğrencilerimizin dinlenebildikleri huzurlu bir mekândır. Okulumuzun diğer imam-hatip okullarından akademik anlamda tek farkı, sınıf mevcutlarının 10 öğrenciyi geçmemesidir. Bu durum, öğrenme ortamında öğrencilerimizle bire bir ilgilenme imkânı sağladığı için önemli bir fırsattır.

Görme engellilere yönelik tasarlanan eğitim kurumlarının arasında okulumuzun tercih ediliyor olması akademik eğitimle birlikte dinî eğitim alanında da öğrencilerimizin ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir yapıya sahip olunmasına dayanmaktadır.

Genel Müdürlüğümüzce düzenlenen mesleki yarışmalara her yıl katılan öğrencilerimiz ülke ve bölge çapında derece alarak başarı göstermektedir. Ayrıca derslerdeki başarıları, okula devamlılıkları, sosyal ve kültürel faaliyetlerde etkin bir şekilde yer almaları öğrencilerimizin okula olan ilgilerinin bir göstergesidir.

Kani Karaca Görme Engelliler AİHL, müdüründen öğretmenine, aşçısından hostesine bütün personeliyle öğrencilerle gönülden ilgilenilen onları gülün dikeninden dahi sakınan ve işlerini sevgiyle yapan çalışanlarıyla öğrencilere umut oluyor.

 

Çift Kanatlılar serimizde Parmakların Dansı bölümünü izlemek için tıklayınız

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü F/Blok 06560 Yenimahalle/Ankara - 0312 413 25 89 / 413 25 92 / 413 35 35 Personel İletişim

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.