İmam hatip okullarına yönelik HİSAR Projesi'ndeki öğretmenlere eğitici eğitimleri başladı
Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce başlatılan HİSAR Projesi kapsamında imam hatip okullarındaki 240 öğretmene inovasyon, STEM ve robotik alanında mesleki gelişim eğitimleri verilmeye başlandı.MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, Ankara'da düzenlenen HİSAR Projesi Eğitici Eğitimleri Açılış Programı'nda yaptığı konuşmada, projeyle toplum için faydalı olmayı hedefleyen, topluma değer katan ve gelişen çağa uyum sağlayabilen öğretmenler ve buna bağlı nesillerin yetiştirilmesinin amaçlandığını belirtti.
Proje kapsamında imam hatip okullarında görev yapan bilişim teknoloji öğretmenleri başta olmak üzere STEM çalışmalarına ilgisi olan gönüllü öğretmenlere eğitimler verilmesinin hedeflendiğini aktaran Yılmaz, bu sayede özel okullar ve maker atölyelerinin maliyetleri ve verdikleri eğitim düzeyinin düşünülmesi durumunda öğretmen eğitimiyle daha düşük maliyetle daha kaliteli bir eğitime ulaşılabileceğini söyledi.
Yılmaz, öğretmen eğitimiyle robotik kodlama derslerini, özel okuldaki veya özel kurslardaki bilgiye ulaşma imkanı olmayan öğrencilere "eğitimde fırsat eşitliği" yasasından yola çıkarak ulaştırmayı hedeflediklerini ifade ederek, "İslam medeniyeti tarihinde, medeniyetimizin yeniden ihya ve inşasında öncü olacak okullarımızın, teknoloji alanında da öncü olmasını önemsiyoruz. İslam dünyasının bu çalışmalara çok ihtiyacı var." diye konuştu.
Eğitici eğitimleri yüz yüze ve uygulamalı yapılıyor
Yılmaz, dün başlayan eğitici eğitimlerinin yüz yüze ve uygulamalı yapıldığına işaret ederek, şunları söyledi:
"Eğitici eğitimleri 3 gün daha devam edecek. Öğrencilerin bireysel yeteneklerini keşfederek gelişimini destekleyen eğitimciler yetiştirmek, ülkemizin Endüstri 4.0'a geçişinde ihtiyacı olan eleman istihdamını yetişen öğrenciler aracılığıyla sağlamak, öğrencilerimizin inovatif fikirlerini ortaya çıkarabilecek ortam hazırlamak, öğretmen niteliğini artırmak, öğretmenlerin mesleki gelişimine katkıda bulunmak, okullarda istenen bilimsel çalışmaları gerçekleştirmek için öğretmenin yeterli donanıma sahip olmasını amaçlıyoruz."
HİSAR projesinin öğretmenler açısından önemini anlatan Yılmaz, "Proje, öğretmenlerimize ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmada emin adımlarla ilerlemesine katkı sağlayacak. Farklı branşlarla daha çok iş birliği içinde olacaklar. Öğrencilerin ilgi alanlarına ve yaş gruplarına hitap edebilecek ders materyali geliştirirken diğer branşlarla iş birliği yapacaklar. Teknolojik okuryazarlık seviyelerini yükseltecekler. Proje tabanlı düşünme becerileri artacak. Bilimsel projelerde daha aktif rol oynayabilecekler." değerlendirmesini yaptı.
Yılmaz, projenin öğrenciler açısından önemini ise şu şeklide ifade etti: "Grup çalışması becerisi kazanacaklar. Bilgilerini ve becerilerini öncelikle disiplinler arası bir anlayışla ilişkilendirmelerini sağlayacaklar. Bilgi ve becerileri kullanarak araştırma, buluş yapma ve üretim yapmaya yönelecekler. Sorgulama, araştırma, analiz etme, sentez etme vb. becerileri gelişecek. Proje yapma becerisi kazanacaklar. Derslerinde uygulama ağırlıklı olacağı için daha aktif ve zinde olacaklar. Derslere karşı olan motivasyonları artacak."
"14 bin 400 öğretmenin eğitim alması sağlanacak"
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Uğur Tecir ise proje kapsamındaki eğitici eğitimlerine 240 öğretmenin katıldığını bildirdi. Bu öğretmenlerin her birinin kendi ilinde 60 öğretmene eğitim vereceğini belirten Tecir, "Böylece 14 bin 400 öğretmenin eğitim alması sağlanacak. Dolayısıyla öğretmen eğitimiyle de yüz binlerce öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.