Din Öğretimi Genel Müdürlüğü 

Kosova'dan Türkiye'ye Anadolu Medeniyeti ve İrfanına Yolculuk Programı Ankara'da Başladı

Genel Müdürlüğümüz ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle "Anadolu Medeniyeti ve İrfanına Yolculuk" projesi Ankara'da Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleştirilen açılış programı ile başladı.
Kosova'dan Türkiye'ye Anadolu Medeniyeti ve İrfanına Yolculuk Programı Ankara'da Başladı

UNESCO tarafından 2021 yılı Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına; Yunus Emre, Ahi Evran-ı Veli ve Hacı Bektaş-ı Veli de dâhil edilmesi yine benzer şekilde Cumhurbaşkanlığımız 2021 Yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı; Ahi Evran Yılı; Hacı Bektaş-ı Veli Yılı olarak kutlanmasını bir genelgeyle karara bağlamıştı. Ayrıca yine Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından "Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı" da 2021 yılının anma yılı olarak ilan edilmişti. Bu kapsamda Yunus Emre Enstitüsü Kosova Türk Kültür Merkezleri ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüz iş birliğinde "Kosova'dan Türkiye'ye Anadolu Medeniyeti ve İrfanına Yolculuk" konulu gezi ve inceleme programı hazırlandı.

Proje ile "insanı" ortak değerde birleştirmeyi başaran sözü edilen bu öncü üç şahsiyeti yaşadıkları coğrafyada Ahi Evran'ı Kırşehir'de, Hacı Bektaş'ı Nevşehir'de, Mevlana'yı da Konya'da tanıtmayı amaçlıyor. Bu faaliyetin medeniyet birikimine sunduğu katkının ortaya konulması başta olmak üzere birçok katkısının olması da bekleniyor. Proje ile misafirlerle; Türkiye'nin tarihi, turistik ve kültürel değerlerini; Türkiye ile Kosova arasında var olan ortak kültürel değer ve tarihi bağları; Türkiye'nin çok kültürlülüğü kucaklayan sosyo-kültürel yapısını ve bir arada yaşama pratiğini; modern ve evrensel kültürün parçası olan üretimlerini daha yakında görme ve tanıma fırsatı da sunulması hedefleniyor.

Ankara'da Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı toplantı salonunda açılışı gerçekleştirilen program Şehit Ömer Halisdemir Kur'an Kursu hocalarından Kurra Hafız Hasan Moran'nın Kur'an tilavetiyle başladı.

Programa Din Öğretimi Genel Müdürümüz Nazif Yılmaz, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kosova Cumhuriyeti Ankara Konsolosu Sherife Shala ve Kosova'dan Türkiye'ye gelen tarih, arkeoloji, turizm, edebiyat, coğrafya, sosyal bilgiler gibi konularla iştiğal eden rektör, belediye başkanı, müdürler ve diğer kurum ve kuruluşların yönetici ve temsilcileri; öğretmenler, eğitim yöneticisi ve akademisyenler; medya temsilcileri'nin bulunduğu 70'i aşkın misafirin katılımıyla gerçekleşti.

Kosova'dan Türkiye'ye Anadolu Medeniyeti ve İrfanına Yolculuk programında Ulus İlk Meclis Anadolu İmam Hatip Lisesi Mûsikî Programı öğrencileri misafirlere tasavvuf, halk ve sanat müziğimizin en seçkin örneklerini sundular. Ayrıca programda sahne alan Ankara seymenleri tarafından sergilenen halk oyunları Kosova'dan gelen misafirler tarafından ilgiyle izlendi. Açılış programı paydaşların karşılıklı hediye takdimi ile sona erdi.

Açılış programının ardından heyet Kosova'da doğan, iki ülke arasında manevi bir bağ olan İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy'u anmak üzere İstiklal Marşı'mızın kaleme alındığı Taceddin Dergâhı'nı ziyaret etti.

Bakan Yardımcımız Prof.Dr Ahmet Emre Bilgili Başkent Öğretmenevi'nde Kosava Heyetine Hitap Etti

Katılımcılar akşam yemeğinde ise Başkent Öğretmenevi'nde Bakan yardımcımız Sayın Prof.Dr Ahmet Emre Bilgili ile buluştu. Programda Genel Müdürümüz Dr. Nazif Yılmaz ve Kosova Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Dr. Mehmet Ülker eşlik etti.

Yemekte katılımcılara hitap eden Bakan yardımcımız Sayın Prof.Dr Ahmet Emre Bilgili; "Kıymetli misafirler Kosova'dan Türkiye'ye Anadolu Medeniyeti ve İrfanına Yolculuk programıyla kitaplarda okuduğunuz değerli büyüklerimizi doğdukları, çalıştıkları ve ürettikleri yerleri göreceksiniz. Bu sizler ve bizler için büyük bir kazanım olacaktır. Bizim Anadolu irfanı dediğimiz bir kavram var yarından itibaren de Anadolu'ya geçerek "Anadolu İrfanı" kavramını inşa eden bu coğrafyanın büyüklerini yerinde ziyaret edeceksiniz" dedi.

"Kosova ile Ankara'nın, Kırşehir'in, Konya'nın Gönül Bağı Var"

Konuşmasında Türkiye ve Kosova'nın tarihi, kültürel müştereklerine dikkat çeken Bakan yardımcımız Sayın Dr. Ahmet Emre Bilgili Kosava ve Ankara'nın, Kırşehir'in Nevşehir'in bir gönül bağı olduğunu vurguladı. Bakan yardımcımız Sayın Dr. Ahmet Emre Bilgili bu coğrafyaların "gönül coğrafyamız" olduğuna dikkat çekti. Gönül coğrafyasına sahip bu iki ülkenin ilişkilerinin geliştirilmesi için böyle projelerin devamlılığının çok önemli olduğunu vurgulayarak böyle projelerin gönül köprüsü görevi yaptığını belirtti.

Kosova'dan Türkiye'ye Anadolu Medeniyeti ve İrfanına Yolculuk programının açılış günü Kosova Cumhuriyeti Ankara Konsolosu Sherife Shala'nın Bakan yardımcımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili 'ye hediye takdimi ile sona erdi.

26-10-202126-10-202126-10-202126-10-202126-10-202126-10-202126-10-202126-10-202126-10-202126-10-202126-10-202126-10-2021

 

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Cad. MEB Beşevler Kampüsü F/Blok 06560 Yenimahalle/Ankara - 0312 413 25 89 / 413 25 92 / 413 35 35 Personel İletişim

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.