Müsteşar Yardımcısı Bilgili, Uluslararası AİHL Mezunları II. Değerlendirme ve İstişare Çalıştayına Katıldı
Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre BİLGİLİ, Kocaeli-Darıca’da gerçekleştirilen Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları 2. Değerlendirme ve İstişare Çalıştayına katıldı.
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine yönelik faaliyet yürüten Müsenna Uluslararası Öğrenci Derneği iş birliğinde, “Mezunlarla II. Değerlendirme ve İstişare Çalıştayı”, 1-4 Şubat 2017 tarihlerinde Kocaeli-Darıca Basın İlan Kurumu tesislerinde gerçekleştirildi.
“Uluslararası Eğitim Vizyonumuz ve Maarif Vakfı” konulu sunumuyla katılımcılara hitap eden Müsteşar Yardımcısı-Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Ahmet Emre BİLGİLİ yurt içinde eğitim-öğretim hizmetleri yürütmekle kalmayıp yurt dışında da ciddi atılımlar gerçekleştirdiklerini, gönül coğrafyasına da hitap ettiklerini belirterek bu coğrafyanın sınırının olmadığını, bütün dünyaya hitap ettiklerini, eğitim tecrübemizden faydalanmak isteyen herkese ulaşmaya çalışacaklarını ifade etti.
49 farklı ülkeden 17 ilimizde üniversite eğitimlerine devam yüzü aşkın öğrenciye seslenen BİLGİLİ, gönül coğrafyasını atalarımızın inşâ ettiğini belirterek devlet büyükleri olan Fatih Sultan Mehmetlerin, İslam âlimlerinin bu yöndeki sınır tanımayan, tüm dünyaya hitap eden yaklaşımlarını ifade ederek “eğer onlar sınır tanısaydılar bugün gönül coğrafyamız olmazdı. Bu, aynı zamanda devlet felsefemiz” diyerek yaratılanı Yaradandan dolayı sevdiklerini, bunun da hem birey hem de devlet felsefesi olduğunu belirtti. “Osmanlı böyle düşündüğü gibi Selçuklular da böyle düşünmüşlerdir. Bu sayede devletleri genişlemiş, hâkim oldukları ülkelerde sömürgeci davranmamışlardır” diyen BİLGİLİ sözlerini şöyle sürdürdü: Bizler kimseye sömürme mantığıyla yaklaşmadık. Ancak onlar sizi sömürmek için uğraştılar, bütün projeleri buydu. Sizi sömürdüler, kaynaklarınızı talan ettiler, dillerinizi değiştirdiler.”
Konuşmasının ikinci bölümünde Maarif Vakfı hakkında katılımcıları bilgilendiren BİLGİLİ, “bütün dünyada var olmak, her ülkede faaliyet yürütmek zorundayız. Uzun vadeli düşünüyorsak eğitime önem vermeliyiz.” şeklinde konuşarak; sivil duruşu korumak, yurt dışı eğitim çalışmalarını daha nitelikli, daha fedakârane yapabilmek, bu yönde katkı sunmak için Maarif Vakfı kuruldu şeklinde konuştu.
Müsteşar Yardımcısı-Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Ahmet Emre BİLGİLİ, 15 Temmuz darbe kalkışmasına değindi: “Bu olayla FETÖ’nün nasıl vahşileştiğini gördük. Ağlarına düşürdükleri insanların akıllarını esir aldılar, onları mankurtlaştırdılar.” şeklinde konuşarak dünyanın her yerinde Türkiye’nin değerleriyle var olacağını, her ülkede Maarif School ismiyle okullar açacaklarını ifade etti. Hâlihazırdaki Maarif Vakfı okullarının hakiki bir akademik eğitim verdiğini, hakiki bir Türkçe öğretimi gerçekleştirdiğini ve dostluk-kardeşlik köprülerini tesis ettiğini vurgulayarak ülkemizde üniversitelerin eğitim fakültelerinde okuyan misafir öğrencileri, mezuniyet sonrası Maarif Vakfı’na katacaklarını, onları kendi ülkelerinde istihdam edecekleri müjdesini vererek konuşmasını tamamladı.
“Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün Küresel Vizyonu” konulu sunumuyla uluslararası Anadolu imam hatip lisesi mezunu üniversite öğrencilerine hitap eden Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif YILMAZ, Bakanlığı tanıtarak öğrencilerde farkındalık oluşturdu. Bakanlıktaki Başkanlık, Genel Müdürlük ve diğer birimlerden bahseden YILMAZ, sözü ülkemizde din eğitimi ve öğretimi alanında faaliyet yapan kurumlara getirerek 3 kurumun faaliyet yürüttüğünü, bunların da Diyanet İşleri Başkanlığı, İlahiyat Fakülteleri ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü olduğunu belirtti. Genel Müdürlüğü; okul türleri, program çeşitliliği, müfredat çalışmaları, uluslararası okullar ve tarihçeleri yönleriyle tanıtarak öğrencilere ufuk açıcı bilgiler kazandırdı.
Öğrencileri İslam dünyasının küçük bir modeli olarak tanımlayan YILMAZ öğrencilerin iyi eğitim almalarının önemine değinerek geleceğe iyi hazırlanmaları gerektiğini ifade ederek konuşmasını tamamladı.
Çalıştayda MEB Müsteşar Yardımcısı-Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Ahmet Emre BİLGİLİ ve Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif YILMAZ’ın yanı sıra Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa ÖCAL, İmam Hatip Okulların Tarihçesi, Misyonu ve Yetiştirdiği İnsan Modeli; Müsenna Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin TAŞTAN, Müsenna Derneği’nin Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liseleri Mezunlarına Yönelik Faaliyetleri; Türkiye Diyanet Vakfı Eğitim Hizmetleri Koordinatörü Mehmet YASA, Türkiye Diyanet Vakfı’nın Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liseleri Öğrenci ve Mezunlarına Yönelik Faaliyetleri, Türkiye Diyanet Vakfı Eğitim Hizmetleri Görevlisi Abdurrahman ŞEKER, Yurt İçi Bursluluk Programları; İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf TÜLÜN, Geçmişten Geleceğe İmam Hatipler; ÖNDER Genel Başkanı Halit BEKİROĞLU, Yeni Medeniyet Yolunda İmam Hatip Modelinin Küresel Boyutu; Uluslararası Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı Mustafa YILDIZ, Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liseleri Vizyon Belgesi ve Müzakereleri, Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler Başkanlığı Balkan Uzmanı Nedim EMİN, Uluslararası Öğrenciler, Uluslararası Vizyon ve Gelecek Perspektifi; İstanbul-Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan ŞAHİN, Gençler Soruyor; Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali CANÇELİK, Uluslararası Köprülerin Oluşmasında Öncü Şahsiyet ve Eserlerin Kılavuzluğu; Bab-ı Âlem Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Temsilcisi Mehmet KARA, Uluslararası Öğrenci Çalışmaları İhtiyacı ve UDEF Örneği; Dünya Uluslararası Öğrenci Kuruluşları Platformu (WISAP) Genel Sekreteri Mehmet GÜLSATAR ise Uluslararası Öğrenci Örgütlenmesi İhtiyacı ve WISAP Örneği konulu sunum gerçekleştirdiler.