Din Öğretimi Genel Müdürlüğü 

TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisemizdeki Hukuk Sempozyumuna Katıldı

TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisemizdeki Hukuk Sempozyumuna Katıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Genel Müdürümüz Nazif Yılmaz, İstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisemizin Uluslararası Hukuk Kulübü tarafından  22-23 Mart 2019 tarihlerinde gerçekleşen sempozyuma katıldı. 

Sempozyumda bir konuşma gerçekleştiren TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Şentop, kendisinin de imam hatip lisesi mezunu olduğunu ifade ederek, bununla her zaman gurur duyduğunu söyledi. İmam hatipli olmanın zorluklarını da yaşadığını bildiren Şentop, “Hukuk fakültesini bitirdiğim zaman araştırma görevliliği için müracaat ettiğimde sınava iki kişi girdik. Bilim sınavını yalnız ben geçtim ve tek başıma mülakata girdim. İmam hatip mezunu olduğum için alınmadım. Bunu tahmin olarak söylemiyorum, açıkça bana ifade edildi.” diye konuştu. Artık o günlerin geride kaldığını ifade eden Şentop, imam hatip liselerinin tarihçesi ve fonksiyonuna değindi. 

“Türkiye´de demokratik hayat ne zaman gelişmiş, anayasal sistem bütün kurum ve kurallarıyla uygulanmaya başlamışsa imam hatip liseleri de büyümüş, gelişmiş ve kapasitesi artmıştır.”

İmam hatip liselerinin tarihinin Türkiye´de özgürlüklerin, anayasal düzenin, demokrasinin tarihi ile paralel olduğunu anlatan Şentop, “Ne zaman Türkiye´de demokratik hayat gelişmiş, anayasal sistem bütün kurum ve kurallarıyla uygulanmaya başlamış imam hatip liseleri büyümüş, gelişmiş, kapasitesi artmıştır. Ne zaman ki Türkiye´de demokrasiye, temel haklara, anayasal düzene karşı bir saldırı, darbeler olmuş o dönemlerde imam hatip liselerinin öğrenci sayısı azalmış, önüne engeller konulmuştur. İmam hatip liselerinin tarihini inceleyen bir akademisyen aynı zamanda Türkiye´nin siyasi tarihini, demokrasi tarihini, özgürlükler tarihini de incelemiş olur.” şeklinde konuştu. 

İnsan hayatının her alanının hukuk sistemiyle düzenlendiğini bildiren Şentop, “Ebu Hanife´nin ´Kişinin lehine ve aleyhine olanı bilmesidir.´ şeklinde hukuk tanımı vardır. Bugünkü pozitif hukuk sistemlerinde dünyanın her tarafında böyledir. Hukuk insan hayatının bütün safhalarını kapsıyor. Somut olandan soyut olana gittikçe hukukun önemi daha fazla artıyor.” ifadelerini kullandı. 

Bizim medeniyetimiz, hukuk medeniyetidir”

Şentop, hukuk sistemlerinin aslında bir bütün olarak, az sayıda hüküm içeren değişmezler alanına, bir de çok sayıda hüküm içermekle beraber değişen kuralların olduğu bir alan olarak iki bölümden oluştuğuna dikkat çekti… Medeniyetleri sanat, mimari, teknoloji gibi öne çıktığı yönleriyle değerlendirmenin mümkün olduğunu dile getiren Şentop, “Bizim medeniyetimizi hukuk ya da eski adıyla fıkıh medeniyeti olarak değerlendirebiliriz.” dedi. 

Üniversitelerden akademik desteğin de alındığı “Kartal Hukuk Sempozyumu”nda Türkiye’nin dört bir yanından lise öğrencileri katıldı. Sempozyum öğrencilere; Türkiye, uluslararası hukuk ve İslâm hukukundaki meseleleri konuşma, bu alanlarda altyapı hazırlama, konuşmacıların tecrübelerinden faydalanma ve fikir alışverişi sağlama fırsatlarını sundu.

29-03-201929-03-201929-03-201929-03-201929-03-2019

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü F/Blok 06560 Yenimahalle/Ankara - 0312 413 25 89 / 413 25 92 / 413 35 35 Personel İletişim

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.