Uluslararası Eğitim Yöneticileri Çalışma Toplantısı İstanbul’da Yapıldı
“Balkanlar ve Bazı Avrupa Ülkelerinde İmam Hatip ve Dengi Program Uygulayan Okullar Uluslararası Eğitim Yöneticileri Çalışma Toplantısı” 2-5 Mayıs 2017 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
İlk olma özelliği taşıyan toplantı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Maarif Vakfı’nın işbirliğinde Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bosna- Hersek, Danimarka, Fransa, KKTC, Kosova, Romanya ve Sırbistan’ı temsil eden 29 okul müdürü katıldı. Konuşmalar, program süresince eş zamanlı olarak Boşnakça ve Arnavutçaya tercüme edildi.
1 Mayıs Pazartesi akşamı, DÖGM Uluslararası Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı Mustafa YILDIZ tarafından çalışma toplantısının tanıtımı yapıldı. Yurtdışından gelen katılımcılarla tanışma ve müzakereler gerçekleştirildi.
2 Mayıs Salı günü gerçekleştirilen ilk gün oturumu Kur’an-ı Kerim tilâveti ile başladı. Maltepe İlçe Millî Eğitim Müdürü Faik KAPTAN ve İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk YELKENCİ selamlama konuşması yaparken Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif YILMAZ ve Türkiye Maarif Vakfı adına mütevelli heyeti üyesi Selim CERRAH katılımcılara hitap etti.
Programın açılış konuşmasını ise Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf BÜYÜK yaptı. BÜYÜK, “Bu okulların uluslararası anlamda, bütün ülkelerde imam hatip modelinin uygulanması konusunda son derece iyi bir örnek olduğunun herkes tarafından bilindiğini ve bu okulların modellenmesi konusunda okul müdürlerimize çok büyük görevler düştüğünü ifade etti. Ayrıca yöneticilerin hangi süreçlerden bugünlere gelindiğini unutmamaları gerektiğini söyleyerek; katılımcılara, bugünlerin kıymetinin iyi bilinmesi ve çok çalışmaları gerektiğini ifade etti.
Açılışa, MEB Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü Bülent ÇİFTCİ, MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Funda KOCABIYIK, İstanbul Anadolu yakası ilçe millî eğitim müdürleri, Anadolu imam hatip lisesi müdürleri ve diğer ilgiler katıldı.
Aynı gün yapılan oturumlarda yurt dışından katılan misafir okul temsilcilerinin kendi ülkelerindeki ve okullarındaki eğitim sistemini anlattıkları sunumları büyük ilgi gördü. Sunumların ardından Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Yunus TORPİL katılımcılara selamlama konuşması yaptı.
Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali CANÇELİK “Sudan-Türkiye ve Balkanlarda Uluslararası Köprüleri Oluşturan Bir Yolculuk Hikâyesi” adlı sunum yaptı. Ardından Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif YILMAZ moderatörlüğünde “Yurt Dışındaki Okullarla Türkiye’deki Anadolu İmam Hatip Liseleri Arasında Kardeş Okul Uygulaması” müzakere edildi.
Çalışma Toplantısının 2. gününde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa ÖCAL tarafından “Türkiye’deki İmam Hatip Okullarının Din Eğitimindeki Yeri ve Önemi” başlıklı sunumunu, Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Koordinatörü Veysi YÜCE’nin gerçekleştirdiği “Türkiye Diyanet Vakfı’nın Yurtdışı Eğitim Öğretim Faaliyetleri” konulu sunumu takip etti. Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünden Hasan MOLLAOĞLU’nun katılımcılara hitabından sonra Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif YILMAZ “Türkiye’de Din Eğitimi ve İmam Hatip Okulları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Toplantının ikinci uygulama çalışması MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif YILMAZ’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Bu çalışmada “Yurtdışında Din Eğitimi Veren Kurumlarda Eğitim-Öğretim ve Gelecek Vizyonu: Karşılaşılan Sorunlar; Kurumsal Kapasite ve Kalitenin Geliştirilmesi; Taslak Vizyon Belgesinin Müzakeresi” yapıldı. Türkiye Maarif Vakfı İnsan Kaynakları Daire Başkan Osman DEMİRGÜL’ün “Din Eğitimi Veren Kurumlarda Eğitim Liderliği” konulu sunumunun ardından DÖGM Uluslararası Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı Mustafa YILDIZ’ın moderatörlüğünde “Avrupa ve Balkanlarda Din Eğitimi Kurumlarındaki Örnek Uygulamalar” konulu müzakere gerçekleştirildi.
Türkiye Maarif Vakfı Balkan Masası Daire Başkanı Salih SAĞIR’ın moderatörlüğünde “Sivil Toplum Kuruluşlarının Çalışmaları ve Gönül Coğrafyamızdaki Eğitim ve Kültür Hizmetleri” konulu panel gerçekleştirildi. Panele Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı Yurtdışı Eğitim ve Kültür Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Şuayip BAŞHAN, ÖNDER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Faik TANRIKULU, UDEF Eğitim Koordinatörü Mahmut OĞUZ, BESADER Yönetim Kurulu Başkanı Semih ŞENKARDEŞLER, İGEDER Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Esad DEMİRCİ ve Öncü Eğitimciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yasir İHTİYAR sunum gerçekleştirdiler.
Çalışma toplantısının üçüncü gününde 20. ve 21. dönem İstanbul Milletvekili Dr. Hüseyin KANSU selamlama konuşması yaparken; DÖGM Eğitim Politikaları Daire Başkanı İhsan ERKUL tarafından “Din Eğitimi Veren Kurumlar Arasında İşbirliği Alanları ve Kardeş Okul Çalışmaları” ve DÖGM Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanı Mehmet Nezir GÜL tarafından ise “Okul Kültürü ve İklimi Oluşumunda Sosyal Kültürel Etkinlikler” konulu sunum ve müzakereler gerçekleştirildi.
İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kâmil YILMAZ’ın “Avrupa, Balkan Coğrafyası ve Din Eğitimi Veren Kurumların Önemi ve Eğitim Yaklaşımı” başlıklı sunumunun ardından Gazeteci-Yazar Ahmet TAŞGETİREN tarafından “Gönüllülük, Gönül İnsanı ve Eğitimcilik” konulu sunum gerçekleştirildi. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Açık Öğretim Daire Başkanı Mehmet Zeki BAŞYEMENİCİ Avrupa’daki katılımcılara açık öğretim sistemi hakkında bilgilendirmede bulundu.
Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Birol AKGÜN’ün sunduğu “Türkiye Maarif Vakfı’nın Faaliyetleri ve Gelecek Vizyonu” konulu sunumun ardından İstanbul Milletvekilli Hüseyin BÜRGE selamlama konuşması yaptı. Programda MEB Müsteşar Yardımcısı ve Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Ahmet Emre BİLGİLİ, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Aşkın ASAN, Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa ÇALTILI, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Eğitim Ortamlarının Geliştirilmesi ve Öğrenci İşleri Daire Başkanı Abdülhalik BAŞ, Türkiye Maarif Vakfı Avrupa Masası Daire Başkanı Kemal BULUT, Yönetim Kurulu Başkanı Danışmanı Mehmet Yaşar SOYALAN ve Ahmet Karaosmanoğlu da hazır bulundu.
Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif YILMAZ başkanlığında “Değerlendirme ve Katılım Belgesi Töreni” gerçekleştirildi. Katılım belgeleri Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Birol AKGÜN tarafından takdim edildi.
Toplantının dördüncü ve son gününde, katılımcılarla İstanbul gezisi yapıldı. Bu kapsamda Topkapı Sarayı, Sultan Ahmet Camiî ve yarımadadaki tarihi ve kültürel mekânlar ziyaret edildi.
Program, ikinci toplantının bir an önce yapılmasının gerekliliği, iyi dilek ve temennilerle sona erdi.